Yamaha Tyros 4 Keyboard

Voorwoord door Henk Oostendorp

Twee jaar na de introductie van de Tyros3 is de komst van de Tyros4 een feit. De tijd gaat snel. De tijd tussen de Tyros1 en Tyros2 bedroeg 3 jaar evenals tussen de Tyros2 en Tyros3. Echter was het daarvoor een decennium lang gebruikelijk om eens per twee jaar een nieuw model in de markt te zetten. Yamaha lijkt met de komst van de Tyros4 het oude spoor weer op te pakken.

De Tyros4 zal waarschijnlijk het laatste keyboard van Yamaha zijn die onder de naam Tyros uitgebracht gaat worden. Het past in de Japanse bedrijfscultuur dat zij tien jaar vooruit plannen. Bij de Tyros generatie voert klankrealiteit en bedieningsgemak de boventoon. In tegenstelling tot veel andere merken is elke Tyros plug and play. Yamaha is om deze reden tegenwoordig met kop en schouders marktleider. Met de komst van de Tyros4 wordt deze positie alleen maar sterker.

De vraag is altijd: Kan het nog beter? Na elk nieuw model keyboard dat uitkomt wordt deze vraag gesteld. Ik kan me nog herinneren uit de Technics KN1000 tijd in 1991 dat men zich afvroeg of het nog beter kon. dat is nu niet meer voor te stellen. Met elk nieuw model wordt het weer gepresteerd om klanken te verbeteren. Dat zal ook nog jaren zo doorgaan. Met de computertechnologie en steeds groter, goedkoper en sneller wordende geheugens, zullen de klanken van een nieuw model keyboard ook steeds beter worden. Ook bij de Tyros4 is dit weer het geval.

De manier van bedienen is bij de Tyros4 nagenoeg hetzelfde gebleven als bij de vorige 3 modellen. Niet alleen de menu's in het display, maar ook de indeling van de knoppen zijn vergelijkbaar bij de Tyros4. Juist hierdoor is het eenvoudig overstappen naar een nieuwer model uit de Tyros serie. De basis blijft hetzelfde. Ook de vorm van de chassis is bij alle 4 modellen vergelijkbaar. De Tyros4 heeft zelfs hetzelfde chassis als de Tyros3.

Door deze manier van werken is Yamaha wel eens verweten dat de keyboards zo op elkaar lijken. Men gaat er vaak automatisch vanuit dat als het uiterlijk ongeveer hetzelfde is, het innerlijk ook wel ongeveer hetzelfde zal zijn. Dit doet tekort aan de Yamaha filosofie om het overstappers naar een nieuw model zo makkelijk mogelijk te maken. Het ontwerpen van een nieuw uiterlijk en het maken van nieuwe mallen is uiterst kostbaar. De ontwerpers van de Tyros hebben het budget altijd besteed aan datgene wat een nieuw keyboard moet hebben: een betere klank..

De meningen zijn enorm verdeeld. Er zijn zelfs mensen die niet over willen stappen omdat ze beweren dat de Tyros3 op de Tyros1 lijkt. Vaak zijn het de mensen die het vervelend vinden dat ze niet meer het laatste model hebben, of het vervelend vinden dat Yamaha nu alweer met een nieuwe model uitkomt. Of het budget niet hebben voor het nieuwste model. Of onbekend maakt onbemind. Het zijn vaak de mensen die het nieuwe model niet zelf ervaren hebben. Muziek moet ervaren worden, pas dan kan een objectieve mening gevormd worden. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de muziek die u speelt en van welke mogelijkheden u gebruik maakt. Maar de verschillen tussen de Tyros1 en Tyros2 zijn enorm, net zoals de verschillen tussen de Tyros2 en de Tyros3. Bij de Tyros4 zal het niet anders zijn. Het is ongelofelijk dat er mensen zijn die hun mening al klaar hebben, zonder het instrument gehoord te hebben. Als wij klanten in de winkel krijgen en het verschil laten horen, is onze ervaring dat ze verbaasd zijn over de grote verschillen.

Informatieverstrekking en kennis van de verkoopadviseur is essentieel bij de komst van een nieuw model. Als klant moet u wel juist geïnformeerd worden over de nieuwe mogelijkheden, klanken en styles. De mentaliteit die veel in de muziekhandel heerst, is dat een klant zichzelf maar moet redden op het keyboard dat in de winkel staat, door gebrek aan kennis van de  verkoopadviseur. Een geïnteresseerde klant heeft iemand nodig die hem de nieuwigheden demonstreert en hem enthousiast kan maken. Na de uitleg weet u als klant wat de mogelijkheden zijn en kunt u de Tyros zelf proberen. Neem uw muziek mee en overtuig uzelf.

Een topmodel keyboard is alleen voor professionals? Niet met de Tyros. Tyros is in de kern ontworpen voor de thuisspeler. De insteek van Yamaha is om met de Tyros het amateurpubliek aan te spreken. Natuurlijk een commercieel oogpunt, want wat is de grootste doelgroep? Juist, de mensen die thuis voor hun plezier spelen. Speelniveau is niet van belang, het plezier van keyboardspelen staat voorop. Bedieningsgemak, eenvoudige instellingen, mooie instrumenten, nog mooiere begeleidingen/styles en veel mogelijkheden die toegankelijk zijn voor iedereen. Als een instrument mooi klinkt, dan heeft u meer plezier in het bespelen ervan. De Tyros heeft veel hapklare muziek aan boord. Geen ingewikkelde menu's en instellingen, maar selecteren en spelen. Al speelt u maar 3 akkoorden en een eenvoudige rechterhand, de Tyros laat het zo klinken dat u optimaal speelplezier beleeft. U betaalt voor bedieningsgemak, functionaliteit, de mooiste instrumenten en de mooiste styles. Professionals spelen ook wel op Tyros, maar veel pro's hebben de voorkeur aan een groter 76 toetsen klavier en kiezen daarom vaak voor Korg, Roland of Ketron. Voor Yamaha is deze doelgroep te klein, daarom brengen ze geen 76 toetsen Tyros op de markt, maar houden vast aan de standaard 5 oktaafs, 61 toetsen versie. Door de klankkwaliteit van de Tyros en natuurlijk met name de laatste generatie Tyros, de Tyros4, stapt een steeds groter deel van de pro's over naar Yamaha Tyros.

Yamaha zal met de komst van de Tyros4 zijn klanten weer enthousiast weten te maken. Nog nooit zijn zoveel klanken en styles in één instrument geplaatst. Nog nooit heeft een instrument zo goed geklonken. De Yamaha slogan voor de Tyros4 is niet voor niks "Hear the difference". Vanaf 20 oktober 2010 hebben wij een Tyros4 bij ons in de winkel staan. Bezoek vrijblijvend onze winkel voor een persoonlijke demonstratie van de Tyros4 of maak een afspraak. U bent van harte welkom!